Recept

(vegetarisch)

Ingrediënten

(ca. 8 pers.)

2 middelgrote uien
2 tenen knoflook
100 gr. (shiitake) paddenstoelen
1 middelgrote winterwortel

2 à 3 stengels bleekselderij
2 à 3 vastkokende aardappelen

olijfolie + klont roomboter
2 blokjes paddenstoelen- of groentenbouillon
1 blikje tomatenpuree

1 blik tomatenpulp
kruiden: 0.5 tl. tijm + rozemarijn
specerijen: 0.5 tl. gerookte paprika, chipotle, komijn
zout en zwarte peper
1.8 l. water

Bereidingswijze

(ca. 45 min.)

Snij de groente. Zet een grote pan op matig vuur en doe er 2 el. olijfolie in. Doe de gesneden uien en knoflook in de pan en roer ze met een houten lepel door elkaar. Fruit deze tot ze glazig beginnen te worden. Doe vervolgens de gesneden shiitakes en een klont boter erbij en bak deze licht aan. Doe de wortels en bleekselderij in de pan en warm deze al roerend op. Leg eventueel de deksel schuin op de pan en laat heel kort op het vuur staan, tot de groentes zacht zijn, maar nog wel vorm hebben. Roer het blikje tomatenpuree samen met de kruiden en specerijen door de gefruite groente. Los ondertussen de bouillonblokjes op in ca 1,8 liter kokend water en giet het vocht in de pan bij de groenten, samen met de tomatenpulp uit blik. Roer en breng de soep aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat de soep met het deksel op de pan 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg tenslotte naar smaak zout en peper toe.

Serveren met een kaas-tosti of brood + (kruiden-)boter.

Eet smakelijk!


@